Annons

Magnet slår ut moralen

En speciell sorts magnet kan förvandla en vanlig hygglig person till rufflare.

Annons

Forskare i Schweiz har utvecklat ett spel som är ett slags laboratorievariant av ett vanligt postorderköp. En leverantör skickar en vara som mottagaren förväntas betala. Men den som struntar i räkningen slipper straff. Trots det brukar mottagaren betala på grund av sin uppfattning om vad som är rätt och fel.

Det märkliga är att denna moral kan påverkas av så kallad transkraniell magnetstimulering, en teknik som under några minuter minskar aktiviteten i en specifik del av hjärnan. Ernst Fehr, professor i ekonomi vid Universität Zürich i Schweiz, och hans medarbetare använde tekniken till att bedöva en del av hjärnbarken som kallas dorsolaterala prefrontalbarken (DLPFC). Under några minuter efter en sådan magnetbehandling i höger hjärnhalva var försökspersonerna mindre benägna att betala räkningen. Motsvarande magnetbehandling i vänster hjärnhalva hade däremot ingen effekt.

- Något färgstarkt uttryckt kan jag alltså göra dig kriminell genom att stänga av en del av din hjärna, säger Ernst Fehr.

Hans slutsats är att höger DLPFC är en förutsättning för människans förmåga att bete sig enligt sociala normer.

- Det kan få långtgående konsekvenser för vår syn på personligt ansvar, säger Ernst Fehr.

Han berättade om experimentet under ett seminarium om människans evolution som hölls i Stockholm i november.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

Om en magnet mot skallbenet (transkraniell magnetstimulering) kan få dig att bli brottslingare. Borde inte massivt mobiltelefonanvändande kunna påverka hjärnans beteende?

Är det inte en förhastad slutsats att dra, att pga att man kan "stänga av" en del av hjärnan som är viktig för moralsikt tänkande, så skulle man kunna ifrågasätta ansvar för sina handlingar.En hjärna med en defekt kanske inte kan ta fullt ansvar, tex vid olika sjukdomar eller skador, men en frisk "normal" hjärna borde kunna det. Så det enda man kan säga är att under experimentet kan ansvarsfrågan för försökspersonen diskuteras.

Ingermar Eek

Jag håller med dig.
Dock tror jag att en person som skulle välja att göra så, redan har någon form av störning...

Handlingen, att sätta magneten mot hjärnan och stänga av den delen, borde anses vara en form av antisocialt beteende och behandlas.

Kan överdrivet spelande på nätet såsom Quake, Counterstrike, actionspel, våldsspel åsidosätta pannlobens verksamhet och göra personen mer våldsbenägen?