Annons

Gröna små monster

Det som kan tolkas som en kör av sjungande monstergrodor är egentligen sugkoppar som sitter på bläckfisken Loligo pealeis åtta armar och två tentakler. Sugkopparna är bara 400 mikrometer i diameter, men deras "huggtänder" av biopolymeren kitin (vita) är mycket vassa, och bläckfisken använder dem för att hala in sitt byte.

Författare: 

Publicerad:

2009-01-01

Ämnet kitin, som bland annat bygger upp krabbskal, är näst cellulosa den vanligaste biopolymeren i naturen. Jessica Schiffman, doktorand i materialteknik vid Drexel University i Philadelphia, är intresserad av nya tillämpningsområden.

- Kitin är en stor restprodukt i skaldjursindustrin och går exempelvis att använda för att filtrera bort tungmetaller från vatten. Kitin är också antibakteriellt och nyttjas i medicinska produkter, säger hon.

Hur kom då den här bilden till?

- När jag dissekerade bläckfisken tyckte jag att sugkopparna såg så coola ut att jag tog en bild. Jag färgade i grönt för att den skulle se organisk ut, men den är läskig redan i svart/vitt, säger hon.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar