Annons

Misslyckat hivvaccin ökade smittrisk

Förhoppningen att det ska gå att vaccinera mot viruset bakom hiv och aids fick sig en törn i september 2007. Då avbröts en stor vaccinationsstudie när det visade sig att de som vaccinerats lättare blev smittade än de som inte fått vaccin.

En förklaring tycks nu vara att man använde skalet av ett vanligt förkylningsvirus för att föra in de hivbitar som man ville att kroppen skulle lära sig känna igen.

Hos dem som tidigare varit förkylda, och därför redan hade antikroppar mot förkylningsvirus, påverkade vaccinet immunsystemet i flera steg så att vissa typer av vita blodkroppar, så kallade T-celler, till slut blev aktiva. Eftersom hivvirus har lättare att ta sig in i aktiva T-celler löpte personerna som efter vaccinationen utsattes för hivsmitta ökad risk att infekteras.

En anledning till att problemet uppdagades så sent som i så kallade fas-2 studier kan vara att man i stegen före hade provat vaccinet på apor som inte varit i kontakt med mänskliga förkylningsvirus.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar