Annons

Musen kan avslöja vikingars vandringar

Möss som kom till de brittiska öarna med vikingarna kan avslöja forna färdvägar.

Husmusen har allt som oftast varit människans följeslagare. Nu har brittiska forskare hittat en musstam i Storbritannien med samma genuppsättning som dess skandinaviska släktingar. De tros därför ha följt med de norska vikingarna. Den här stammen skiljer sig från de flesta andra möss i Storbritannien, som genetiskt liknar en tysk stam. Den i sin tur kom förmodligen från södra Europa med järnåldersmänniskorna.

Nu hoppas forskarna att mössens gener ska kunna berätta mer om hur människor har flyttat. Inte minst gäller det vikingarna. Kanske kan man mer i detalj få reda på hur vikingarna rörde sig när de koloniserade Färöarna, Island, Nordamerika och Grönland.

De nya rönen publicerades i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar