Annons

Etta på kulturtoppen!

Svenskarna är mest kulturella inom EU.

Annons

Publicerad:

2009-03-01

Vi toppar listan över en lång rad aktiviteter som att spela musikinstrument, sjunga, spela teater, dansa, skriva dikter eller dagbok, göra dekorativt hantverk, fotografera eller filma, måla, skulptera och göra webbdesign. Hela 93 procent av svenska folket har gjort något av detta under det senaste året.

Vi läser också mest (87 procent har läst en bok någon gång under året) och går mest på bio (72 procent). Tillsammans med finländarna gör vi flest biblioteksbesök, och tillsammans med danskarna är vi de flitigaste museibesökarna. Svenskar och danskar är också de som besöker flest historiska byggnader och platser under ett år.

Som om inte detta skulle vara nog, är svenskarna också de som ser tidsbrist som det största hindret för att vara kulturell. Allt enligt den kulturstatistiska årsboken Kultur­Sverige 2009.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.