Annons

Gummihand upplevs höra till kroppen

I en ny studie publicerad i tidskriften Brain har Henrik Ehrsson och professor Göran Lundborg vid Lunds universitet visat att hjärnan hos handamputerade personer kan uppfatta att en gummihand hör till kroppen.

Annons

Publicerad:

2009-03-01

I försöket berördes den amputerades stump under bordet, samtidigt som man berörde en synlig gummihand. Då upplevde en majoritet av deltagarna att gummihanden hörde till den egna kroppen. De började också svettas om man stack gummihanden med en nål.

Forskningen kan komma till nytta inom smärtbehandling.

- Nu håller vi bland annat på att studera fantomsmärtor. Hos vissa personer känns det som om den borttagna handen är krampaktigt knuten. Kan de få se handen öppnas minskar förhoppningsvis smärtupplevelsen, säger Henrik Ehrsson.

Arbetet ingår i EU-projektet SmartHand där man försöker utveckla ett nytt slags tankestyrd handprotes med rörlighet och känsel.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.