Annons

Hjälm ser hjärnblödning

En hjälm med inbyggd mikrovågsradar kan hjälpa läkare att behandla strokepatienter i tid.

Annons

Stroke orsakas av antingen en propp eller en hjärnblödning, som behandlas helt olika. Därför är det viktigt att snabbt kunna skilja de två fallen åt.

- I dag används skiktröntgen, vilket inte finns överallt och kan ta tid. Vi hoppas att vår produkt kan finnas i ambulanser om 5-7 år, säger Patrik Dahlqvist, vd på Medfield Diagnostics som utvecklar hjälmen.

Hjälmen använder tio antenner för att dels skicka ut mikrovågor, dels mäta hur dessa förändrats på vägen genom huvudet. Signalerna analyseras sedan av en dator för att kunna urskilja ansamlingar av blod. Att grilla huvudet med mikrovågor är dock inget man behöver vara rädd för, enligt Patrik Dahlqvist.

- Kanske borde vi kalla det radiovågor i stället. Det rör sig om bråkdel av effekten från en mobiltelefon. Fem minuters undersökning motsvarar ett 30 sekunders mobilsamtal.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.