Annons

Meteoriter berikade ursoppan

Meteoritnedslag i den unga jordens oceaner kan ha gett upphov till organiska molekyler som behövdes för livets uppkomst.

Annons

Den slutsatsen drar japanska forskare efter att ha fyrat av en specialbyggd kanon för att efterlikna kemiska processer som startar när en meteorit av järn, nickel och kol kolliderar med en blandning av vatten och kväve.

Smällen alstrade aminosyran glycin och flera andra organiska molekyler, enligt en rapport i tidskriften Nature Geoscience.

- Vi har påvisat ett nytt möjligt ursprung för biomolekyler på den unga jorden, säger Yoshihiro Furukawa vid Tohoku University i Japan.

Bland biomolekylernas övriga möjliga ursprung finns urladdningar i atmo­sfären och kemiska reaktioner på mineralytor nära heta källor under vatten.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.