

Meteoriter berikade ursoppan
Meteoritnedslag i den unga jordens oceaner kan ha gett upphov till organiska molekyler som behövdes för livets uppkomst.
Den slutsatsen drar japanska forskare efter att ha fyrat av en specialbyggd kanon för att efterlikna kemiska processer som startar när en meteorit av järn, nickel och kol kolliderar med en blandning av vatten och kväve.
Smällen alstrade aminosyran glycin och flera andra organiska molekyler, enligt en rapport i tidskriften Nature Geoscience.
- Vi har påvisat ett nytt möjligt ursprung för biomolekyler på den unga jorden, säger Yoshihiro Furukawa vid Tohoku University i Japan.
Bland biomolekylernas övriga möjliga ursprung finns urladdningar i atmosfären och kemiska reaktioner på mineralytor nära heta källor under vatten.
Du har just läst en text ur nummer 2/2009 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.