Annons

Vintergatans svarta hål i närbild

En grupp tyska astronomer har riktat sina teleskop mot Vintergatans mitt, där det finns ett massivt svart hål.

Annons

I sexton år har astronomerna följt 28 stjärnor i närheten av det svarta hålet. Studien har pågått så länge att en av de snabbaste stjärnorna, som rör sig med en hastighet av 5000 kilometer i sekunden, hunnit fullgöra ett helt varv runt det svarta hålet.

Utifrån stjärnornas rörelse kan astronomerna dra slutsatsen att massan hos det svarta hålet är fyra miljoner gånger solens massa - allt samlat i en volym som bara är femton gånger solens. Svarta hål är just en sådan massansamling, som med sin gravitation slukar allt i sin närhet. Som tur är ligger det svarta hålet på betryggande 27000 ljusårs avstånd från jorden.

Varifrån kommer då Vintergatans svarta hål? En hypotes säger att det finns ett svart hål i alla galaxer och att galaxer bildas genom att materia samlas kring den tunga mitten.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Avdunstning 1: Hawking menar att svarta hål skickar ut strålning i den meningen att när en energirik foton bildar ett elektron-positron-par (eller annat partikel-antipartikel-par) alldeles intill ett svart hål kan den ena partikeln sugas upp av hålet medan den andra sticker iväg därifrån. Men då minskar ju inte hålets massa eller energi, snarare tvärtom . Eller ?
Avdunstning 2: En kropp som är kallare än sin omgivning avdunstar väl ingenting ? Och om ett typiskt svart hål har en temperatur på någom miljondels Kelvin och universum i stort har 2.7 Kelvin så kan väl hålet inte avdunsta något förrän universums temperatur sjunkit till lägre än hålets temperatur ?

Jag får inte ihop det här.

M v h

Stig Sandklef

Hawkingstrålning innebär att det bildas två virtuella partiklar vid det svarta hålets händelsehorisont. I och med att partiklarna har en effekt på universum bildar de reella partiklar, antipartikeln åker in i det svarta hålet. Det svarta hålet förlorar mer energi ju mindre det är samtidigt som svarta hål har lägre temperatur än 2,7 kelvin vilket innebär att det tar upp mer energi ju större det är.

Alltså minskar svarta hål sin energimängd om de är tillräckligt små.

Jag har dessvärre inte samma teori eftersom jag har en son som är astronaut (christer f) och han har lärt mig en massa om svarta hål, och jag skulle vilja säga att det du skriver är helt fel eftersom det finns en massa andra ämnen som gör detta möjligt