Annons

Hjärnan luras i nytt projekt

Försökspersoner lurades tro att de fått en annan kropp.

Det går att uppfatta en annan kropp som sin egen, visar svenska forskare. Illusionen skapas när en kamera monteras på försöksledarens huvud och en försöksperson via skärmar får se vad kameran visar. När de två personerna skakar hand uppfattar försökspersonen den andra kroppen som sin egen.

I ett annat experiment var det i stället en skyltdocka som bar kameran på huvudet, och då kunde försökspersonen känna att dockans kropp tillhörde honom. När man hotade att rispa dockans arm med en kniv blev försökspersonen stressad och svettades. Reaktionen uteblev däremot när det var hans faktiska arm som hotades.

- Ungefär 70 procent av dem som har provat upplever illusionen, jag själv mycket starkt, säger Henrik Ehrsson, forskare inom kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Att få en starkare kroppsupplevelse i datorspel är ett användningsområde. I dag fokuserar många spel på miljöer, men i ett EU-projekt arbetar forskarna med att skapa en starkare kroppslig närvarokänsla. Det är inte bara för skojs skull.

- Det finns exempelvis datorprogram för fobiträning. De blir mer effektiva om du verkligen känner att spindeln närmar sig din hand, centimeter för centimeter, säger Henrik Ehrsson.

Studien publicerades i nätupplagan av tidskriften PLoS ONE.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar