Annons

Inte mammavänligt i vårdnadstvister

Det är en myt att domstolarna rutinmässigt dömer till mammans fördel i vårdnadstvister.

Publicerad:

2009-03-01

Det är inte könet som avgör vem som får vårdnaden om barnet i en vårdnadstvist utan vem som har tagit mest hand om barnet. Det konstaterar Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har gått igenom 400 vårdnadstvister i hovrätterna.

- Svensk rätt värnar stabiliteten i barnens förhållanden, och det får genomslag i domstolarna, säger Johanna Schiratzki.

Hon poängterar att de allra flesta föräldrar kommer överens om hur barnen ska ha det efter en separation utan att behöva dra det inför domstol.

- Men man brukar tala om förhandlingar i "lagens skugga", det vill säga att föräldrar anpassar sina krav gentemot varandra utifrån en föreställning om hur domstolen skulle avgöra tvisten. Därför kan den här studien vara viktig.

Johanna Schiratzki valde att titta på de knepigare fallen i hovrätterna, eftersom de i allmänhet gör mer bokstavliga tolkningar än tingsrätten.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar