Annons

Mäktig trehörning slogs med släkten

Undersökning av fossila skallskador reder ut dinosauriebråk.

Annons

Publicerad:

2009-04-01

Tack vare en närmast rättsmedicinsk undersökning av flera hundra fossila dinosaurieskallar har en veterinär och två paleontologer från USA och Kanada rekonstruerat slagsmål som ägde rum för drygt 60 miljoner år sedan.

Forskarna har studerat spår efter frakturer och skadad benhinna hos noshornsdinosaurien Triceratops, en tio ton tung och nio meter lång bjässe vars enorma, hornprydda huvud utgjorde en fjärdedel av kroppslängden. Utifrån skadornas mönster och kunskap om hur nu levande djur använder sina horn för att slåss har forskarna kommit fram till att den troligaste förövaren var Triceratops själv. Skallskadorna kommer alltså från uppgörelser med artfränder horn mot horn, sammanfattar forskarna och ifrågasätter den vanliga uppfattningen att hornen främst användes som försvar mot rovdinosaurien Tyrannosaurus rex, eller som prydnad.

Hos den enhörnade släktingen Centrosaurus fann forskarna inga liknande skallskador. Tidigare fynd av revbensfrakturer antyder att den i stället siktade mot bröstkorgen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.