Annons

Äldsta hästgården 5 500 år gammal

De äldsta kända hästarna i människans tjänst blev förmodligen både ridna och mjölkade.

Hästar har avgjort krig, spridit kulturer och öppnat handelsvägar. Nu har en internationell forskargrupp hittat de hittills äldsta lämningarna av tamhästar på fyra utgrävningsplatser i norra Kazakstan. Fynden visar att den så kallade botai-kulturen i området höll sig med hästar redan för 5 500 år sedan.

– Förmodligen användes de som riddjur. Märken på tänder och käkar tyder på det, säger Alan Outram, professor i arkeologi vid University of Exeter, Storbritannien.

De framgrävda benen är mer lika ben från senare tiders tamhästar än från samtidens vildhästar. Det är ett tecken på avel, skriver Alan Outram och hans medarbetare i tidskriften Science.

De har använt en ny typ av analyser av fetter i keramikskärvor och drar slutsatsen att hästmjölk ingick i mathållningen. I Kazakstan dricks fortfarande en svagt alkoholhaltig form av jäst hästmjölk som kallas koumiss.

– Det smakar ärligt talat inget vidare, säger Alan Outram.

Mjölkfyndet är intressant eftersom det visar att hästen var en del av ett väl utvecklat hushåll, något som i sin tur kan innebära att de allra första tamhästarna är ännu äldre.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag har allergisk astma.Läste att kumiss(jäst stomjölk) hjälper mot asma och tuberkulez,vart man kan köpa den mjölken i Sverige, jag bor i Uppsala.Tack.

Lägg till kommentar