Annons

Dålig prognos. Den som insjuknar i anorexia tidigt, före puberteten, har svårare att bli frisk. I genomsnitt insjuknar flickor vid 14 års ålder.

Bild: 
Ian Boddy

Anorexi i tonåren sätter livslånga spår

Var fjärde kvinna som fått diagnosen anorexi som tonåring står utanför arbetsmarknaden som vuxen.

Annons

Forskare i Göteborg och Lund har sedan år 1985 följt 48 kvinnor med anorexi och en matchande kontrollgrupp. Som vuxna har en fjärdedel av patienterna så svåra psykiatriska problem att de inte kan ha något lönearbete.

– Vissa har fortfarande ätstörningar, men även svåra depressioner, ångest och tvångssyndrom är vanliga, säger Elisabet Wentz, docent och överläkare vid Enheten för barnneuropsykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hennes forskargrupp har sett att en undergrupp bland dem som har anorexi även har så kallade autismspektrumtillstånd, något som ger sämre prognos för tillfrisknande. Dåligt utfall i vuxen ålder är det också för dem som insjuknande tidigt, och för dem som hade tvångsmässig personlighet innan de blev sjuka och exempelvis var pedanter.

Vad bör då en anhörig göra om en tonåring inte äter?

– Man bör stämma i bäcken, reagera och markera att det inte är okej att hoppa över måltider, och särskilt inte i kombination med hård träning. I dag är också kompisar mer upplysta och kan undra ”vad du äter litet, har du anorexi, eller?!” och det är bra, säger Elisabet Wentz.

Glädjande nog tycks kvinnor som tillfrisknat från anorexi inte ha skadat sin fertilitet: de har fått barn i samma utsträckning som kontrollgruppen.

– Det är verkligen jätte­positivt! Tidigare har man trott att dessa kvinnor löper ökad risk för olika graviditets- och förlossningskomplikationer, men det såg vi inget av i vårt material, säger Elisabet Wentz.

Tonårshjärnan baxnar

Informationsflödet kan vara en orsak till att allt fler unga mår dåligt.

2007-01-01

Nygammal bot mot anorexi

Tre av fyra anorektiker blir friska av kombinationen ätträning, värme och vila.

2003-09-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

Hej, jag sökte bara runt lite på google och jag hittade den här sidan.
Iallafall, jag är 12 år och väger ca. 50 kg. och jag är 171 cm lång. (Jag är kille)
Är det farligt att hoppa över för många måltider?
Jag brukar oftast äta runt 1 mål om dagen eftersom jag har enormt liten matro hemma.
Jag motionerar nästan ingenting eftersom jag , kanske på grund av att jag inte äter, är väldigt trött och deprimerad.
Jag brukar aldrig vara med vänner eller åka bort någonstans.
Jag måste alltid vara hemma och ta hand om mina 3 småsyskon som jag hatar det är dom som får mig att inte kunna äta, eftersom dom bla. kastar mat vid matbordet,spottar ut mat på bordet och skriker (alla tre) nästan Hela tiden.
Dom är jättegriniga och tjuriga och gråter/skriker för ingenting.
Dom är 2,3 och 5 år gamla.
Jag är nästan alltid hungrig o har ont i magen men jag har ingen lust att äta.

Något tips eller något om vad jag ska göra?

mvh albin

Hej
Det låter inte som någon rolig situation. Ingen på redaktionen är utbildad inom vård, men det låter som att det finns anledning att prata med en skolsyster för att få råd. Finns det ingen skolsyster hos er kan du ringa BRIS för tips om vart du kan vända dig.

BRIS når du på 0200-230 230 eller http://www.bris.se/?pageID=192

Lycka till.

hej! Jag är en tjej på 16 år som har haft anorexi sedan jag var 11år. Jag har haft normalvikt i omgångar och mått nästan helt bra och varit fri från "anorextiskt tänkande" under dessa perioder, men jag faller hela tiden tillbaka till anorexin. Det har gjort att jag inte har kommit i puberteten än fast jag är 16 år och det har börjat gör mig orolig. Jag undrar om det finns någon hjälp att få för att komma i pubeteten och om man måste vara normalviktig för att kunna få det.
Just nu är jag på väg tillbaka till en hyfsat normal vikt igen efter att ha varit ganska underviktig i ett år.

Mhv elin

Pröva att kontakta Mandometerklinikerna. Deras metod är bevisat effektiv för de allra flesta.
Se:
http://www.mando.se/sv/startsida-/startsida--/1.aspx
Varmt lycka till!