Annons

Två som höjer sig över mängden

Bokanmälan: Två som höjer sig över mängden

Annons

Av fågelböcker går det tretton på dussinet, men dessa båda sticker ut i mängden. De undviker den uppenbara fallgropen att bli kataloger, och närmar sig djurgruppen principiellt och tematiskt. Lennart Nilsson berättar småtrevligt och kunnigt om fågelarter och artbildning – och den som trodde att detta ämne är enkelt och rätlinjigt kan se fram emot nära 200 sidor med spännande resonemang, sympatiskt illustrerade med svartvita teckningar av Peter Elfman.

Som framgår av titeln är fokus i Magnus Ullmans bok bredare, men den har ungefär samma yttre format.

Författaren funderar över varför fåglar lägger ägg, varför och hur de flyger, varför de ser ut som de gör, varför och hur de sjunger, vad fåglar äter (och varför) och inte minst varför de flyttar söderut eller stannar kvar i norr. Rikligt, snyggt och instruktivt bildsatt med författarens egna fotografier.

Den som läser dessa två små böcker vet plötsligt väldigt mycket mer om fåglar.

Litteraturhänvisningar

Kråkan som var en mes

Nilsson, Lennart
Ellerströms

I fåglarnas värld

Ullman, Magnus
Bilda

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.