Annons

Försurat hav ger svaga skal

För första gången har forskare visat att försurning skadar havs­organismer med skal.

Annons

Publicerad:

2009-04-17

Skalen hos ett slags encelliga djur – foraminiferer – har blivit en tredjedel lättare sedan början av den industriella revolutionen. Enligt en forskargrupp i Australien beror det på att människans utsläpp av koldioxid försurar haven.

Tidigare har laboratorieförsök och datormodeller visat att en lång rad marina organismer kan få problem att bilda kalkskal om försurningen av haven fortsätter (se Haven försuras rekordsnabbt, F&F 1/08).

– Vi har sett att försurningen påverkar livet i havet på sydliga breddgrader redan nu, säger William Howard, maringeolog vid klimatcentret ACE CRC i Hobart, Australien.

De australiska forskarna har jämfört skalen hos levande foraminiferer med äldre skal av samma art från bottenprover i havet söder om Australien.

William Howard berättade om mätningarna vid ett vetenskapligt förmöte till den stora klimatkonferensen som FN anordnar i Köpenhamn i december.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.