Annons

Kometer – vattenbärande fossil

Annons

Publicerad:

2009-04-21

Odin har framgångsrikt observerat tretton olika kometer, bland andra kometen Schwassmann-Wachmann som föll i bitar under sin färd mot solen i maj 2006. Sönderfallet ledde till att mängden vatten som kokade bort från kometfragmenten ökade dramatiskt – från hundra kilo till ett ton i sekunden.

Vi tror att åtminstone en del av vattnet i världshaven på jorden har förts hit med kometer under det kraftiga bombardemang som vår planet utsattes för i sina unga dagar. Även andra ämnen färdas genom rymden med kometer, restmaterial från solsystemets uppkomst för 4,5 miljarder år sedan. Att studera ko­meter ger oss sålunda inblick i det moln av stoft och gas ur vilket solen och planeterna föddes. Dess kemiska sammansättning liknar den som observeras i de interstellära molekylmolnen – de täta gasmoln där nya stjärnor föds i dag.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.