Annons

My fyller år

Kalasprat om sannolikheter för både det ena och det andra.

Sigyn och Halvor är på födelsedagsmiddag hos sina vänner My och Bo. Eftersom My och Sigyn båda är matematiker vid den lokala högskolan brukar de ansätta sina makar med diverse räkneproblem som ibland är hart när omöjliga att lösa och ibland bara verkar omöjliga fast de är enkla om man tänker rätt.

– Jag är född mellan klockan 1 och klockan 2 på natten, säger födelsedagsbarnet My. Vad tror ni sannolikheten är för att Bo och jag är födda under samma timme?

De två männen himlar med ögonen och tittar i taket, varför Sigyn ­säger: – Hörni pojkar, det där var ingen kuggfråga. Åtminstone inte om man antar att svenska födslar är spridda jämnt över dygnet, veckan och året. Det går 24 timmar på ett dygn, så ­sannolikheten är 1/24, det vill säga drygt 4 procent.

– Det hade jag tänkt säga, viskar Halvor till Bo så tyst att kvinnorna bara nätt och jämnt hör vad han säger.

– Säkert, frustar Sigyn och ­fortsätter: – Men det blir lite ­svårare om vi tar med oss alla fyra i beräkningen.

  • Vad är sannolikheten för att åtminstone två av de fyra vid middagsbordet är födda under samma timme?

– Eller om vi bara räknar med er tre och i stället tänker på veckodagar, tillägger My.

  • Vad är sannolikheten för att åtminstone två av Bo, Halvor och Sigyn är födda på samma veckodag?

– I morgon måndag ska vi ha ett litet födelsedagsfika på ­jobbet, fortsätter My. Vi är tjugotre ­anställda.

  • Vad är sannolikheten för att åtminstone två personer på Mys arbetsplats fyller år på samma datum?
  • Om det verkar jobbigt att försöka räkna ut allt detta, gissa då vilken av de tre sannolik­heterna som är lägst och vilken som är högst!

Efter middagen spelar sällskapet tärning, damer mot herrar. De ska gissa summan av prickarna på två tärningar som kastas ett antal gånger. De flesta gånger gissar båda lagen förstås fel men till slut visar det sig att My och Sigyn, som varje gång gissade att summan skulle vara 7, har vunnit knappt över Bo och Halvor, som varje gång gissade att summan skulle vara 8.

  • Varför blev det så?

Just när gästerna ska gå avslöjar My att hon ska byta jobb nästa månad. Det underliga är att medel­åldern då kommer att sjunka på både den gamla och den nya arbetsplatsen.

  • Hur är det möjligt?