Annons

Belönas för ny glasteknik

I år belönas två konstnärer med Svenska Uppfinnareföreningens pris.

Författare: 

Publicerad:

2009-04-19

Fotograferna och konstnärerna Nadja Ekman och Ewa Stackelberg har belönats av Svenska Uppfinnareför­eningens kvinnliga nätverk för att de har utvecklat en metod att reproducera detaljerade bilder i glas.

Med den så kallade pictoglastekniken överförs bilden med pigment till planglas. Glaset bränns sedan vid 740–800 graders hetta. Bilden blir då helt insmält, och de höga temperaturerna gör att man kan forma glaset. Metoden fungerar både för konstglas och för att tillverka arkitektoniska byggelement.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)