Annons
Varje tugga lämnar spår

Bokanmälan: Varje tugga lämnar spår

En biff kostar 4 500 koldioxidekvivalenter, medan potatisen står för bara 70. Ett äpple efter maten går på 10, en båtfraktad apelsin 120, medan en ananas och annan frukt influgen till Sverige från tropikerna står för utsläpp värda 1 100.

Det finns många sätt att räkna ut vad vår föda kostar miljön. Ett annat än ovan är att räkna ut hur mycket vatten som går åt för att producera livsmedel: en kopp kaffe – 140 liter, ett kilo nötkött – 15 500 liter, medan en apelsin kräver bara 50 liter vatten.

Mycken praktisk kunskap kan inhämtas från boken som till stor del handlar om vad vi som enskilda konsumenter bör göra för att minska klimatpåverkan av vår föda. När hela 30 procent av växthusgaserna i atmosfären kommer från maten, är det väl motiverat att utifrån kunskap välja vad man handlar och äter, liksom hur jorden ska brukas. En hel del historia får man med på köpet och dessutom inblickar i vad modern forskning säger om växthuseffekten, dess orsaker och följder.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar