Annons

Kometer – vattenbärande fossil

Publicerad:

2009-04-21

Odin har framgångsrikt observerat tretton olika kometer, bland andra kometen Schwassmann-Wachmann som föll i bitar under sin färd mot solen i maj 2006. Sönderfallet ledde till att mängden vatten som kokade bort från kometfragmenten ökade dramatiskt – från hundra kilo till ett ton i sekunden.

Vi tror att åtminstone en del av vattnet i världshaven på jorden har förts hit med kometer under det kraftiga bombardemang som vår planet utsattes för i sina unga dagar. Även andra ämnen färdas genom rymden med kometer, restmaterial från solsystemets uppkomst för 4,5 miljarder år sedan. Att studera ko­meter ger oss sålunda inblick i det moln av stoft och gas ur vilket solen och planeterna föddes. Dess kemiska sammansättning liknar den som observeras i de interstellära molekylmolnen – de täta gasmoln där nya stjärnor föds i dag.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar