Annons

Positivt exempel. Barack Obama påverkade omedvetna fördomar hos collegestudenterna.

Bild: 
Pete Souza

Obamaeffekt på rasfördomar

Barack Obama gjorde inte bara en historisk kampanj. Han minskade också rasfördomarna, enligt amerikanska forskare.

Publicerad:

2009-04-17

Den gångna hösten noterade amerikanska forskare en ordentlig nedgång i rasfördomar i sina studier. Forskarna undersöker omedvetna attityder till svarta personer med så kallade IAT-test (se Test skvallrar om dolda fördomar, F&F 3/07).

Experimenten gjordes dels under de demokratiska primärvalen under våren 2008, dels mellan nomineringen av Barack Obama som demokraternas presidentkandidat i augusti och presidentvalet i november. Gruppen bestod av 300 icke-svarta collegestudenter. I den senare experimentomgången visade 51 procent att de automatiskt föredrog vita människor mot 80 procent i tidigare omgångar. Resten hade inga preferenser eller föredrog svarta.

För att ta reda på om det verkligen var presidentkandidatens exponering som låg bakom förändringen frågade forskarna deltagarna vad de tänker på när de hör ordet afrikanskamerikan och vad de tror andra tänker på i samma läge. Deltagarna fick rangordna en mängd olika svar. Nästan en fjärdedel tog upp Barack Obama.

– Det visar att han har genomsyrat folks medvetande så till den grad att han var mentalt mycket tillgänglig för dem, säger Ashby Plant, professor i psykologi vid Florida State University. Vi har därmed kunnat visa att tillgången på positiva exempel är kopplat till graden av omedvetna fördomar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar