Annons
Annons

Migränpatienter tränar säkert med spinning

Skonar huvudet. Spinning fungerar bra för patienter med migrän, här med sjukgymnasten och forskaren Emma Varkey.

Bild: 
Mattias Linde

Migränpatienter tränar säkert med spinning

När det plötsligt börjar flimra för ögonen är huvudvärken inte långt borta. Ungefär var tionde svensk lider av migrän, en svår huvudvärkssjukdom som kan utlösas av exempelvis träning.

Jane Carlsson, professor i fysioterapi vid Sahlgrenska akademin, har tillsammans med sina kolleger undersökt hur migränpatienter kan motionera. Att träna på motionscykel påhejad av en sjukgymnast, en träningsform kallad spinning, visar sig vara både verksamt och skonsamt. De tjugosex patienterna tränade spinning tre gånger i veckan under tre månader och ökade sin kondition markant. Bara vid ett tillfälle fick en person ett migränanfall direkt efter träningspasset.

Resultaten rapporteras i tidskriften Headache.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.

1

Kommentarer

Som terapeut i snart 30 år har jag upptäckt att mer än 65% av de patienter som fått diagnosen "migrän" inte har migrän, utan trigiminusneuralgi. Antingen en nervklämning vid processus masoideus, en benknöl bakom örat, eller en nervklämning som orsakas av m. temporalis "stor tuggmuskel". Symtomen innebär, mycket kraftig huvudvärk, vanligen i halva huvudet, tyck bakom ögat. I vissa fall tandvärk i en eller flera tänder. I riktigt elaka fall i hela över eller underkäken. Ljus och ljud överkänslighet är också vanligt. Dagen före ett anfall gäspar patienten onormalt mycket och framför allt i situationer som normalt inte motiverar gäspning.
Åtgärd; elektroterapi med Diadynamisk ström samt Galvanström, efterbehandling med massage av typen Genuin Svensk Massage. Vanligen försvinner problemen efter 2 - 4 behandlingar.