Annons

Placken är inte hela problemet

För sent. Hos en avliden syns på mikroskopibilden ett plack i hjärndelen hippocampus. Där ska nya minnen lagras in, något som inte fungerar vid alzheimer.

Bild: 
SPL

Placken är inte hela problemet

Annons

Alzheimers sjukdom karakteriseras bland annat av att olösliga klumpar av protein ansamlas i hjärnan, så kallade plack. De byggs upp av proteinbitar, bara 40–42 aminosyror långa. Tidigare har tanken varit att dessa ansamlingar skadar nervcellerna och ligger bakom de demenssymtom som kännetecknar sjukdomen.

Det visar sig nu att det snarare är när de korta proteinbitarna slår ihop sig i par eller triss som de är giftiga för nervceller.

Alzheimerforskaren Dennis Selkoe, verksam vid Harvard Medical School i Boston, berättade vid ett möte i maj att han testat att spruta in sådana komplex i hjärnan på råttor. Det gick då att se dels att råttorna mindes sämre, dels att de utväxter på nervcellerna som gör att cellerna kan signalera till varandra blev färre.

Alzheimer mer ärftligt än väntat

Sjukdomen är till 80 procent ärftlig, visar den största demensstudien på tvillingar.

2006-04-01

Ginkgo hjälper inte mot alzheimer

Det har länge funnits en förhoppning att extrakt från Ginkgo biloba ska stärka minnet.

2009-03-01

Blodprov avslöjar alzheimer

Med ett enkelt stick i fingret går det att se om en person har begynnande Alzheimers sjukdom.

2007-12-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1