Annons
Annons

Psykolog belönas för sömnlöshetsforskning

Markus Jansson-Fröjmark.

Bild: 
Erik Huss

Psykolog belönas för sömnlöshets-forskning

Att inte kunna somna drabbar nästan alla vuxna svenskar någon gång, och en genomsnittlig natt lider en knapp tiondel av befolkningen av så kallad insomni.

Publicerad:

2009-06-09

De senaste tjugo åren har det skett en ökning, framför allt bland människor i människovårdande yrken, som vårdpersonal och lärare.

Markus Jansson-Fröjmark, forskare i psykologi vid Örebro universitet, belönas nu av Svenska nationalkommittén för psykologi med 2008 års vetenskapliga pris på 50 000 kronor för sin forskning om insomni.

– Sömnlöshetsforskning är en spännande blandning av medicin och psykologi, säger han.

En del av hans forskning handlar om hur det med hjälp av kognitiv beteendeterapi går att sova bättre.

– Framför allt arbetar vi med sömnrelaterade beteenden men även negativt tänkande och oro, samt avslappning. En ytterligare del är att förbättra patienternas sömnhygien, exempelvis genom att få männi­skor att undvika nikotin och alkohol före sängdags.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.