Annons
Ett kulturarv i landskapet

Bokanmälan: Ett kulturarv i landskapet

Författare: 

Publicerad:

2009-06-09

Går det att göra en fängslande storformatsbok enbart om småländska stenlämningar? Svaret är ja.

För att kunna odla marken började man redan på brons­ål­dern, för cirka tre tusen år sedan, att ta bort stenar och samla dem i rösen. Så småningom avgränsades odlings- och betes­arealer med regelrätta stenmurar. De småländska stenminnen som ännu finns kvar innehåller faktiskt hundratals miljoner kubikmeter gråsten.

Att textförfattaren Ida Andersen är både poet och erfaren redaktör framgår av den sällsynt välskrivna och lediga texten. Fotografen Åsa Nyhlén står henne inte efter utan har utomordentligt väl lyckats variera de motiv som i andra händer hade blivit monotona. En bok att rekommendera till alla som är intresserade av landskapets kulturhistoria.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar