Annons
Migränpatienter tränar säkert med spinning

Skonar huvudet. Spinning fungerar bra för patienter med migrän, här med sjukgymnasten och forskaren Emma Varkey.

Bild: 
Mattias Linde

Migränpatienter tränar säkert med spinning

När det plötsligt börjar flimra för ögonen är huvudvärken inte långt borta. Ungefär var tionde svensk lider av migrän, en svår huvudvärkssjukdom som kan utlösas av exempelvis träning.

Jane Carlsson, professor i fysioterapi vid Sahlgrenska akademin, har tillsammans med sina kolleger undersökt hur migränpatienter kan motionera. Att träna på motionscykel påhejad av en sjukgymnast, en träningsform kallad spinning, visar sig vara både verksamt och skonsamt. De tjugosex patienterna tränade spinning tre gånger i veckan under tre månader och ökade sin kondition markant. Bara vid ett tillfälle fick en person ett migränanfall direkt efter träningspasset.

Resultaten rapporteras i tidskriften Headache.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Som terapeut i snart 30 år har jag upptäckt att mer än 65% av de patienter som fått diagnosen "migrän" inte har migrän, utan trigiminusneuralgi. Antingen en nervklämning vid processus masoideus, en benknöl bakom örat, eller en nervklämning som orsakas av m. temporalis "stor tuggmuskel". Symtomen innebär, mycket kraftig huvudvärk, vanligen i halva huvudet, tyck bakom ögat. I vissa fall tandvärk i en eller flera tänder. I riktigt elaka fall i hela över eller underkäken. Ljus och ljud överkänslighet är också vanligt. Dagen före ett anfall gäspar patienten onormalt mycket och framför allt i situationer som normalt inte motiverar gäspning.
Åtgärd; elektroterapi med Diadynamisk ström samt Galvanström, efterbehandling med massage av typen Genuin Svensk Massage. Vanligen försvinner problemen efter 2 - 4 behandlingar.

Lägg till kommentar