Annons

Kompakt. Varje del av skivan kan blockera eller släppa igenom ljus i tre olika färger och två olika polariseringar. Här visas effekten av sex olika belysningar på samma del av skivan.

Bild: 
Nature/Swinburne University of Technology

1 600 GB på en dvd

Nanostavar kan göra optisk lagring tusen gånger mer effektiv.

Författare: 

Publicerad:

2009-08-04

Optisk informationslagring – som cd eller dvd – kan bli hundratals eller tusentals gånger effektivare med en ny lagringsmetod. Den nya metoden utnyttjar att ljus kan ha både varierande polarisering – riktningen på ljusets elektriska fält – och våglängd.

Till dagens skivor används laser av en bestämd typ för att läsa av antingen en etta eller nolla. Med de nya skivorna kan läsningen ge olika svar beroende på vilken färg och polarisering som lasern har.

Hemligheten ligger i nanosmå guldstavar, som finns utspridda överallt i skivan. Beroende på stavarnas form och riktning blockerar de ljus av olika färg och polarisering, men om de utsätts för tillräckligt stark laserpuls smälter stavarna och byter därmed form. Då blir just den informationscellen genomskinlig för den utvalda sortens ljus – vilket kan användas för att läsa ettor och nollor senare.

– Med silverstavar i stället för guld borde vi kunna använda även ultraviolett ljus, och därmed fem eller sex olika våglängder, säger James Chon vid Swinburne University of Technology, Australien, som deltog i utvecklingen.

Forskarna samarbetar nu med Samsung för att utveckla en produkt med tekniken. Resultaten rapporteras i Nature.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar