Annons

Bokanmälan: Till mamma från Carin

Annons

Publicerad:

2009-08-05

Carin var redan gift när hon träffade Herman Göring, sedermera en av Hitlers närmaste män. Carin följde Göring till Tyskland och blev hängiven nazist, så till den grad att hon av Hitler utnämndes till nazismens maskot och efter sin död begravdes under statslika former på Karinhall norr om Berlin. Stoftet fördes senare till Sverige. Nu har dock DNA-test visat att så tydligen inte var fallet. Den riktiga Carin har antagligen hittats i Karinhall.

Men det är breven hem till mamma som är det intressanta. De inger rysningar i sin blandning av vardaglighet, känslosamhet och avgörande händelser. Livet blev inte helt lätt för det spendersamma paret; pengar var en ständig bristvara. Familjen därhemma var inte glad åt att Carin hade lämnat sin son. De politiska åsikterna störde dock inte – Carins syster var till exempel väl nazistisk i Görings smak. Man kommer nära personerna, äktenskapet, tiden i den här nya utökade upplagan av boken.

Litteraturhänvisningar

Carin Göring skriver hem

Fontander, Björn
Carlssons

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.