Annons
Annons

Ny vävnad. Bindvävsceller från huden kan fås att bilda broskceller och även broskvävnad (infälld).

Bild: 
Gunnar Kratz

Reservdelar skapas från egna celler

Hudceller kan styras att bilda ben, brosk och kärl som är viktiga för att återskapa skadade vävnader.

Tidigare har läkarna varit tvungna att transplantera vävnad från oskadade delar av patientens kropp, men nu har Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi vid Linköpings universitet, visat att det går att skapa nytt brosk, ben och innerväggar till blodkärl från hud. Knepet är att odla så kallade bindvävsceller från läderhuden i olika slags odlingsmedier – då går de att styra till önskad celltyp. Cellerna kan till exempel bilda benvävnad som innehåller kalcium.

För att få tredimensionella vävnader låter forskarna cellerna växa på formar av gelatin.

I försöken användes hudceller som blivit över vid bröst- och bukoperationer, men det behövs bara en halvcentimeter stor bit hud för att få tillräckligt antal bindvävsceller.

Studierna, som presenteras i tre olika vetenskapliga tidskrifter, är de första i världen som visar att det går att få mänskliga bindvävsceller att bilda annan typ av vävnad.

– Drömmen är att kunna få bindvävsceller på plats i kroppen att utvecklas till den celltyp man vill ha, exempelvis benceller vid benbrott, säger Gunnar Kratz.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.