Annons

Tv:n tystar barnets joller

Med tv:n på talar vi mindre med de små barnen.

Annons

Att för mycket tv-tittande bland mycket små barn kan försena språkutveckling och ge koncentrationssvårigheter är känt. Men nu kommer en studie som förklarar varför. Och det har inte så mycket med själva tittandet att göra.

– Det beror på att när tv:n är på talas det mindre i hemmet, säger Dimitri Christakis, professor i pediatrik vid University of Washington School of Medicine, USA. Barnen jollrar mindre, och vårdnadshavarna talar mindre med dem.

Dimitri Christakis har lett en studie av 329 barn mellan två månader och fyra år. Barnen bar en liten bandspelare under några dagar varje månad i upp till två år.

Studien visar att varje timme med hörbar tv innebar betydligt färre och även kortare så kallade vokaliseringar och turtagningar.

– Vår studie visar att vuxna nästan helt slutar att tala med barnen när ljudet på tv:n är på.

De vuxna i undersökningen sade 941 ord i timmen i genomsnitt. Varje timme med tv-ljud i bakgrunden innebar att barnen hörde 770 färre ord yttras av de vuxna. Forskarna menar att det tal som faller bort när tv:n är på motsvarar i snitt 7 procent av alla ord barnen hör.

– Eftersom språkutvecklingen är avgörande för hjärnans utveckling hos små barn kan det förklara att deras kognitiva utveckling försenas.

Engelskan stör lärandet

Engelska i klassrummet har kommit för att stanna.

2006-12-01

Svenska ungdomar dåliga i språk

Extra meritpoäng för språkstudier på gymnasiet kommer inte räcka för att få svenska ungdomar att vilja lära sig utlän

2008-09-01

Spädbarn tolkar språk med ögonen

Spädbarn kan skilja mellan olika språk genom att läsa på läpparna.

2007-09-01

Om det moderna förnekandet av människans natur

Barnläkaren Hugo Lagercrantz om boken The blank slate.

2004-06-01

Han ser igenom språket

Svordomar, mutor och raggningsrepliker är några av de fenomen som den amerikanske psykologen Steven Pinker har analys

2008-12-01

Leken i förändring

Barn i dag leker alltmer individuellt och allt mindre utomhus, visar ny avhandling.

2003-04-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

I mitt fall är det där helt fel. När jag var 4-6 år tittade jag väldigt mycket på tv. Och genom att läsa undertexterna på engelsk-talande filmer och program lärde jag mig det mesta av det engelska språket, jag tittade alltid på det sista ordet i undertexterna och sen lyssnade på vad dom sa i slutet när undertexten byttes.

Mvh Anders

Svar till Anders:

Studien tittade på barn i åldrarna 2 månader til 4 år, så om du tittade på TV vid 4-6 års ålder tillhör du ju en helt annan kategori. Både studien och dina erfarenheter kan vara sanna på samma gång.

Jag har samma erfarenhet som Anders, TV:n var ofta på i vårt hem när jag växte upp och jag lärde mig snabbt engelska och svenska pga tv-tittandet ;) Jag lärde mig läsa innan 4 år så jag är väl iallafall inom ålderspannet för studien.