Annons

Bokanmälan: Tankar på krigsstigen

Författare: 

Publicerad:

2009-08-05

Att ett svart hål bara kan dunsta bort och försvinna var en upptäckt av Stephen Hawking som skakade om den teoretiska fysiken för drygt två årtionden sedan. Än värre blev insikten om att allt som trillar in i det svarta hålet går förlorat för evigt. Detta utmanade en av fysikens grundläggande principer om att all information bevaras – den kan inte försvinna helt, bara byta skepnad.

Författaren slog vad med Hawking om att något är fel i hans beräkningar och så satte han i gång ett projekt att rädda informationen till världen. Det tog tid, men teorierna gick till slut ihop på något vis så att Susskind faktiskt vann vadslagningen.

Susskind går igenom sitt dryga 20 års arbete så enkelt som möjligt. Men helt enkelt är det inte. Som lön för mödan får vi den akademiska miljön skildrad med en stor dos humor. Vi får också inblickar i de krig som utspelar sig både i seminarierummen och inne i fysikernas skallar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar