Han ansar språkrabatten

Lars-Gunnar Andersson prisas tvåfalt i år för sina insatser för det svenska språket – först med ett delat pris från Natur & Kultur och sedan Nordiska museets & Skansens vänners Arturpris.
Publicerad
Att bero på bikini eller apropå bikini. Lars-Gunnar Andersson hjälper till att reda ut begreppen.
Bild: Johan Wingborg

I tolv år har det populära radioprogrammet Språket sänts, och svenskarna har skickat in tiotusentals frågor till programmet.

– Varje vecka får vi frågor om saker jag aldrig har hört talas om tidigare, säger Lars-Gunnar Andersson, språkprofessor i Göteborg som forskat mycket om dialekter, sociolingvistik och grammatik. För Språkets räkning bedriver han det som somliga lite spefullt kallar Google-forskning.

– Naturligtvis måste man ta de frekvensuppgifter som man får på Google med några nävar salt. Om man ska vara ordentlig måste man titta närmare.

Men med Google kan man fånga det mer vildvuxna språket. Annars är det Språkbanken, som innehåller tidningsartiklar och speglar det officiella Sverige, och hörsägen som finns att tillgå.

– Häromdagen sökte jag på sälla sig och fick 8 000 träffar. Jag hade fått ett brev från någon som hade hört sålla sig. Det gav mycket riktigt 2 000 träffar. Då kan man ju förena språkforskning med språkvård och påpeka att det är klokt att för begriplighetens skull skriva sälla sig.

Men Lars-Gunnar Andersson ser sig inte som språkvårdare, i alla fall inte i den ”utrotningspedagogiska” traditionen som ger kategoriska svar.

– Jag vill på ett enkelt sätt beskriva och förklara hur språket fungerar. Gammal dags folkbildning, helt enkelt.

Arturpriset är uppkallat efter Skansens grundare Artur Hazelius, som var språkforskare – den första som skrev en avhandling i ämnet nordiska språk – och arbetade för en modernisering av svensk rättstavning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor