Annons
Bild: 
Thierry Legaut

Sida vid sida

Författare: 

Publicerad:

2009-08-04

Onsdagen den 13 maj dök två mörka prickar upp mot solens släta yta. De var dock inte solfläckar utan silhuetter av rymdskytteln Atlantis som närmade sig rymdteleskopet Hubble med uppgift att laga dess trasiga delar och sätta dit nya. Uppdraget tros ha förlängt teleskopets liv med minst fem år.

Bilden är tagen från marken på 600 kilometers håll när Atlantis precis var på väg att fånga in teleskopet. Båda rörde sig med en hastighet av 7 kilometer i sekunden, och hela passagen var över på 0,8 sekunder.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar