Annons

Tv:n tystar barnets joller

Med tv:n på talar vi mindre med de små barnen.

Att för mycket tv-tittande bland mycket små barn kan försena språkutveckling och ge koncentrationssvårigheter är känt. Men nu kommer en studie som förklarar varför. Och det har inte så mycket med själva tittandet att göra.

– Det beror på att när tv:n är på talas det mindre i hemmet, säger Dimitri Christakis, professor i pediatrik vid University of Washington School of Medicine, USA. Barnen jollrar mindre, och vårdnadshavarna talar mindre med dem.

Dimitri Christakis har lett en studie av 329 barn mellan två månader och fyra år. Barnen bar en liten bandspelare under några dagar varje månad i upp till två år.

Studien visar att varje timme med hörbar tv innebar betydligt färre och även kortare så kallade vokaliseringar och turtagningar.

– Vår studie visar att vuxna nästan helt slutar att tala med barnen när ljudet på tv:n är på.

De vuxna i undersökningen sade 941 ord i timmen i genomsnitt. Varje timme med tv-ljud i bakgrunden innebar att barnen hörde 770 färre ord yttras av de vuxna. Forskarna menar att det tal som faller bort när tv:n är på motsvarar i snitt 7 procent av alla ord barnen hör.

– Eftersom språkutvecklingen är avgörande för hjärnans utveckling hos små barn kan det förklara att deras kognitiva utveckling försenas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

I mitt fall är det där helt fel. När jag var 4-6 år tittade jag väldigt mycket på tv. Och genom att läsa undertexterna på engelsk-talande filmer och program lärde jag mig det mesta av det engelska språket, jag tittade alltid på det sista ordet i undertexterna och sen lyssnade på vad dom sa i slutet när undertexten byttes.

Mvh Anders

Svar till Anders:

Studien tittade på barn i åldrarna 2 månader til 4 år, så om du tittade på TV vid 4-6 års ålder tillhör du ju en helt annan kategori. Både studien och dina erfarenheter kan vara sanna på samma gång.

Jag har samma erfarenhet som Anders, TV:n var ofta på i vårt hem när jag växte upp och jag lärde mig snabbt engelska och svenska pga tv-tittandet ;) Jag lärde mig läsa innan 4 år så jag är väl iallafall inom ålderspannet för studien.

Lägg till kommentar