Annons

Återkoppling: Svenskt namn finns

Annons

Publicerad:

2010-01-01

Galileos uppfinning Compasso geometrico militare har faktiskt en svensk benämning – sedan 1700-talet har den hetat ”proportionalcirkel”. Om man går in på www.digitaltmuseum.se kan man bland Armémuseums 78 727 föremål på nätet hitta sju proportionalcirklar.

Erik Walberg
Försvarsantikvarie, Armémuseum

Svar: Ja, varför inte?

Benämningen ”proportionalcirkel” är lika gammal som Galileis instrument och användes ursprungligen av instrumentmakaren Jost Bürgi för att beteckna ett slags passare med justerbar led och spetsar i bägge ändarna av de två benen: ”Proportional Circkel”. Passarens två ben kunde därmed göras olika långa. Ett praktiskt instrument då man vill rita om en karta i en annan skala. I dag kallar vi denna typ av passare för ”reduktionspassare”, eller ”reduktionscirkel. Termen ”proportionalcirkel” används numera för att beteckna instrument med olika proportionella skalor graverade på de två benen, precis som på Galileis instrument. Så varför inte?

Lite snårigt med de här begreppen, därför valde jag att inte benämna instrumentet i artikeln.

Olov Amelin

Det han såg fick inte vara rätt

Det han såg fick inte vara rätt

För precis 400 år sedan riktade Galileo Galilei första gången sin egentillverkade kikare mot himlavalvet.

2009-06-09

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.