Annons

Bland idel adel och monster

Prisad författare. Till vardags är Bo Eriksson verksam vid Stockholms universitet.

Bland idel adel och monster

Historikern Bo Eriksson har fått Hertig Karls historiepris för sina populärhistoriska böcker.

Annons

I år kom I skuggan av tronen, en biografi över Per Brahe den äldre, som Bo Eriksson skrev om i Forskning & Framsteg 5/03: Sveriges första managementbok. Tidigare har han givit ut Lützen 1632, som handlar om den dimmiga tisdagen den 6 november och varför den svenske kungen var där.

– Två teman intresserar mig, berättar Bo Eriksson. Dels hur krig och våld påverkade människors tankevärld under perioden 1400–1600, dels fantasy och fantasins historia. Om det har det skrivits nästan ingenting.

Själv har han bidragit med Tusen år av fantasy, och i dagarna kommer Bestiarium, en medeltida djurbok om drakar och gripar men även vanliga djur som hästar och oxar. I likhet med dåtidens djurböcker innehåller den sedelärande historier.

Nu forskar han om monsterkultur i Norden, samtidigt som han skriver den svenska adelns historia. Bo Eriksson är även en efterfrågad föreläsare. Historieintresset i Sverige är på topp.

– Det stämmer verkligen inte att folk skulle vara så historielösa. De kan väldigt mycket.

Sveriges första managementbok

Goda råd på vägen gavs av Gustav Vasas systerson Per Brahe, en framgångsrik konsult och karriärcoach.

2003-07-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.