Annons

Leva ihop skyddar mot demens

Annons

Forskare i Finland undersökte 50-åringars livsstil och hälsotillstånd. Tjugo år senare, när en svensk-finsk forskargrupp följde upp nästan 1 500 av deltagarna, visade det sig att de som hade levt ihop med en partner hade skydd mot demens.

– Hjärnan tränas när man blir störd på ett bra sätt. Bor man ihop måste man stämma av och tänka i andra banor än om man lever ensam, säger Krister Håkansson, forskare vid Växjö universitet och Karolinska Institutet.

Det sämsta som kan hända, med avseende på demensutveckling, är att förlora sin partner – det sjufaldigade risken för Alzheimers sjukdom.

– Att förlora sin partner, speciellt genom dödsfall, är en känslomässigt belastande händelse som på lång sikt verkar kunna hota den egna hälsan. Resultaten tyder på att det är viktigt att komma igen och här kan exempelvis psykoterapi löna sig, både mänskligt och ekonomiskt, säger Krister Håkansson.

Resultaten presenteras i British Medical Journal.

Blodprov avslöjar alzheimer

Med ett enkelt stick i fingret går det att se om en person har begynnande Alzheimers sjukdom.

2007-12-01

ALS ger kunskap om alzheimer och parkinson

Forskarna börjar nu förstå proteinsjukdomarnas orsaker.

2006-09-01

Lättare ställa diagnos på alzheimer

Diagnosmetoderna för Alzheimers sjukdom förfinas alltmer.

2005-01-01

Försämrat luktsinne avslöjar alzheimer

Syren, tvål och läder är tre av tio dofter som kan användas för att tidigt fånga upp sjukdomen.

2005-03-01

Ginkgo hjälper inte mot alzheimer

Det har länge funnits en förhoppning att extrakt från Ginkgo biloba ska stärka minnet.

2009-03-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Hur kommer det sig då att Alzheimer kallas "de anhörigas sjukdom". Finns det ett större antal drabbade som lever i tysthet, medan parförhållanden får publiciteten.

Hur kommer det sig då att Alzheimer kallas "de anhörigas sjukdom". Finns det ett större antal drabbade som lever i tysthet, medan parförhållanden får publiciteten.

Man kan väl gissa att forskarna avser personer som lever i ett någorlunda harmoniskt förhållande. Eller kan det vara så att ilska och besvikelse har samma hälsobringande effekt? Borde inte ett rikt umgängesliv plus korsordslösning eller annan aktivitet där hjärnan får arbeta lite extra vara lika bra?