Annons

Återkoppling: Svenskt namn finns

Publicerad:

2010-01-01

Galileos uppfinning Compasso geometrico militare har faktiskt en svensk benämning – sedan 1700-talet har den hetat ”proportionalcirkel”. Om man går in på www.digitaltmuseum.se kan man bland Armémuseums 78 727 föremål på nätet hitta sju proportionalcirklar.

Erik Walberg
Försvarsantikvarie, Armémuseum

Svar: Ja, varför inte?

Benämningen ”proportionalcirkel” är lika gammal som Galileis instrument och användes ursprungligen av instrumentmakaren Jost Bürgi för att beteckna ett slags passare med justerbar led och spetsar i bägge ändarna av de två benen: ”Proportional Circkel”. Passarens två ben kunde därmed göras olika långa. Ett praktiskt instrument då man vill rita om en karta i en annan skala. I dag kallar vi denna typ av passare för ”reduktionspassare”, eller ”reduktionscirkel. Termen ”proportionalcirkel” används numera för att beteckna instrument med olika proportionella skalor graverade på de två benen, precis som på Galileis instrument. Så varför inte?

Lite snårigt med de här begreppen, därför valde jag att inte benämna instrumentet i artikeln.

Olov Amelin

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar