Annons
Med sikte på hjärnan

Bokanmälan: Med sikte på hjärnan

Författare: 

Publicerad:

2009-10-06

Denna bok om den psykologiska krigföringens historia är mer spännande än vad man kan tro. Författaren – tidigare verksam på Styrelsen för psykologiskt försvar – har koncentrerat sig på de senaste 100 åren och berättar kunnigt om hur man försökt vinna krig eller opinionen genom att sprida bilder, rykten, mat eller annat.

Han konstaterar att resultatet av den psykologiska krigföringen alltid är svårt att mäta. Ibland har den varit rent kontraproduktiv, men med tanke på de summor som i dag läggs ner på informationskrigföring så är det uppenbart att den är en allt viktigare aspekt av krigföringen.

Ett extra plus för det spännande bildmaterialet. Där finns pinupbilder från andra världskriget, som skulle antyda att motståndarsoldaternas flickvänner var otrogna. Där finns de bilder genom vilka amerikanerna kommunicerade med Iraks befolkning under invasionen 2003, som visade hur effektiva deras vapen var.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar