Annons

Nu startar LHC igen

Den stora kollideraren LHC på Cern får nöja sig med halv styrka när den sätter i gång på nytt i november.

Författare: 

Publicerad:

2009-10-06

En försiktig start väntar i november för LHC, världens kraftigaste partikelkross utanför Genève. Av de 14 teraelektronvolt (TeV) i kollisionsenergi som planerats kommer LHC att först nå hälften och mot slutet av år 2010 sträva mot 10 TeV. Efter det stängs anläggningen av för att förbereda sig för toppenergin.

Acceleratorn stoppades i fjol innan den ens hunnit köra i gång på riktigt. Den drabbades av fel i de supraledande magneter som ska leda protoner i en 27 kilometer lång tunnel mot en krock i hastigheter nära ljusets.

Ur kollisionen hoppas forskarna fiska upp spår av Higgsbosonen, en hypotetisk partikel som tros ha tilldelat andra elementarpartiklar deras massa. Hittar man den bekräftas också partikelfysikens så kallade standardmodell för all materia och tre av naturens fyra grundkrafter.

Men det lär dröja. Under tiden får forskarstudenterna skriva sina avhandlingar i experimentell fysik utan riktiga mätdata. De som trots allt krävs på äkta mätningar, får flytta till världens näst största partikelkolliderare vid Fermilab utanför Chicago, rapporterar tidskriften Nature.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Märkligt.Om det nu finns parallella universum och man i dessa universum just håller på med samma expriment för att på visa bl.a parallella universum,Vad är då sannolikheten att exprimenten förstärker varandra precis som flertal foton av himlakroppar gör en bättre bild.Kan inte just detta faktum just att garantera att just svarta hål bildas och de andra jordätande partiklarna bildas?.Jag tror att dagens forskare är bakom flötet och bara ser sin egen forskning och sin eventuella framtida karriär och status som mål och vi vanliga får betala om det händer något (som vanligt)

Lägg till kommentar