Annons

Efter 1809

Bokanmälan: Efter 1809

Annons

Torkel Jansson är professor i historia vid Uppsala universitet och höll en spännande föreläsning på Forskning & Framstegs kunskapskryssning i september i år.

I denna bok utvecklar han vad han talade om på Ålands hav – hur lika Sverige och Finland är, hur starkt de 600 åren av gemensam historia ännu präglar länderna.

Exemplen handlar om allt från färger på brevlådor och hur registreringsskyltar på bilar är utformade, till juridiska och politiska system.

Ett exempel på det senare är, som Torkel Jansson gärna påpekar, att man bara kan översätta Emil i Lönneberga med full precision till finska – det enda land förutom Sverige som hade en ordförande i kommunalnämnden, vilket ju Emil blev som vuxen.

Detta och mycket annat berörs i Janssons tunga inlägg i frågan om nordiska identiteter. Var dock beredd på rikligt med citat (visserligen med översättningar) – på såväl franska och finska som ryska och 1800-talssvenska.

Litteraturhänvisningar

Rikssprängningen som kom av sig

Torkel Jansson
Atlantis

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.