Annons
Annons

Granater går till källsortering

Skrotfärdig. En granat innehåller bl.a. metaller som går att återvinna.

Bild: 
Pekka Eriksson

Granater går till källsortering

Den svenska försvarsmakten har stora lager av ammunition som börjar bli för gammal. Nu har forskare vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm jämfört olika sätt att återvinna en vanlig typ av granat med kaliber 40 millimeter.

Slutsatsen är att förbränning i speciella ugnar med olika former av rökgasrening och återvinning av metaller är betydligt bättre än att spränga ammunitionen på ett skjutfält.

Resultaten är i sig ingen överraskning. Men enligt forskarna är studien den första som med så kallad livscykelanalys granskar hur återvinning av ammunition påverkar miljön.

– Tidigare tänkte man mest på riskerna för personalen, men återvinning av ammunition är också en miljöfråga, säger Karin Alverbro, doktorand i miljöstrategiska studier på KTH.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.

1