Annons

Var fjärde student inte svensk

Rörligheten bland studenter har ökat dramatiskt de senaste åren. Var fjärde nybörjare i högskolan är inte från Sverige.

Annons

Publicerad:

2009-11-19

Antalet utländska studenter som börjar på svenska universitet och högskolor har på tio år ökat från 10000 till 31000.

De hitresta studenterna kan delas in i två ungefär lika stora grupper: utbytesstudenter och de som inte ingår i något utbytesprogram. Bland utbytesstudenterna kommer nästan 80 procent från EU-länder, med Tyskland i topp följt av Frankrike och Spanien. De som reser på egen hand kommer främst från Asien, med Kina i topp följt av Pakistan och Iran. Nästan alla studenter från Pakistan är män.

Till skillnad från de omkring 25 000 svenska studenter som reser utomlands varje år och då främst läser humaniora, språk och konstvetenskap, läser de utländska studenterna främst tekniska ämnen.

Tekniska högskolor lockar. Svenska lärosäten med högst andel utländska nybörjarstudenter.

Lärosäte (andel utländska studenter i procent)

  1. Blekinge tekniska högskola (59)
  2. Kungliga Tekniska högskolan (50)
  3. Handelshögskolan i Stockholm (46)
  4. Sveriges lantbruksuniversitet (40)
  5. Chalmers tekniska högskola (38)
  6. Högskolan Dalarna (36)
  7. Lunds universitet (32)
  8. Växjö universitet (31)
  9. Linköpings universitet (29)
  10. Uppsala universitet (28)

Källa: Välfärd 2/2009

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Jag skulle mera vilja ställa frågor till de med insikt om dessa utländska studenter (alltså ej utbytesstudenter) från Kina, Pakistna mfl. länder. Hur klarar de utbildningen här och hur motiverade är de? Har man försökt jämföra "kvaliteten" på dessa studenter i jämförelse med de svenska studenterna? På vilket sätt har Sverige haft nytta av att betala deras utbildning egentligen? Hur många har stannat i Sverige för att arbeta?

Poängen är inte att studenterna stannar i Sverige efter examen, utan att de åker hem, får bra jobb och sedan gör affärer med Sverige. Varje utländsk student lönar sig många gånger om, och det är djupt beklagligt att utomeuropeiska studenter nu ska börja betala en avgift på tiotusentals kronor per termin. Självklart väljer de hellre ett land där man talar ett språk studenterna redan kan, främst engelska eller franska. Antalet studenter kommer att sjunka kraftigt och ett antal universitetslärare kommer att bli uppsagda. Resultat: en lose-lose-situation i stället för win-win.

Borgeliga har en vision att dom som INTE förtjänar en utbildning inte ska ha en gratis för det är personlig slöseri med deras personliga pengar-Vilket säger mycket om vad som pågår i deras hjärnor och hur långt utanför personliga sfären man anser sina personliga åtaganden gå.Dom har blivit perversa helt enkelt -för extrem personlig egoism och så detta... Jag känner mej äcklad.