Annons
Explosiv läsning under neutral yta

Bokanmälan: Explosiv läsning under neutral yta

Författare: 

Publicerad:

2009-11-19

I många reportageböcker om kontroversiella ämnen blir författarens sympatier tydliga genom partiska kommentarer och ställningstaganden. Ibland kan en sådan ansats vara den enda rimliga, men risken finns att de värderande omdömena, ofta i politiskt korrekt riktning, minskar bokens slagkraft.

Här har vi ett exempel på motsatsen. Pontus Mattssons reportage är överraskande neutralt hållet, och det är till och med svårt att tro att vare sig Sverigedemokraterna eller de nuvarande riksdagspartierna blir särskilt upprörda över skildringens tendens. Just därför är detta högintressant läsning som inte kan lämna någon oberörd. Man lär känna de inblandade personerna och deras synnerligen varierade drivkrafter. I stället för att demonisera låter Mattsson Sverigedemokrater behärskat framföra ståndpunkter som 95 procent av svenska folket finner häpnadsväckande och frånstötande. En viktig bok att läsa inför valet nästa höst, särskilt för personer som avser att delta i den politiska debatten.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar