Annons
Granater går till källsortering

Skrotfärdig. En granat innehåller bl.a. metaller som går att återvinna.

Bild: 
Pekka Eriksson

Granater går till källsortering

Den svenska försvarsmakten har stora lager av ammunition som börjar bli för gammal. Nu har forskare vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm jämfört olika sätt att återvinna en vanlig typ av granat med kaliber 40 millimeter.

Slutsatsen är att förbränning i speciella ugnar med olika former av rökgasrening och återvinning av metaller är betydligt bättre än att spränga ammunitionen på ett skjutfält.

Resultaten är i sig ingen överraskning. Men enligt forskarna är studien den första som med så kallad livscykelanalys granskar hur återvinning av ammunition påverkar miljön.

– Tidigare tänkte man mest på riskerna för personalen, men återvinning av ammunition är också en miljöfråga, säger Karin Alverbro, doktorand i miljöstrategiska studier på KTH.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

"Pang-Nyhet"
Blir inte förbränningen lite väl snabb,med tanke på kemikalierna som ämnerna innehåller,och tjänar man något på det ekonomiskt?

Lägg till kommentar