Annons
Sprutor botar färgblindhet

Färgtest. Dödskalleapan Dalton lyckas bra i ett syntest som går ut på att peka på den del av skärmen som har avvikande färg.

Bild: 
Neitz laboratory

Sprutor botar färgblindhet

Aporna Dalton och Sam föddes färgblinda. Efter behandling med genterapi kan de nu se världen i färg.

– De klarar färgtester precis lika bra som apor med fullt färgseende sedan födseln, säger William Hauswirth, professor i oftalmologi och molekylär genetik vid University of Florida i USA.

Dalton och Sam är dödskalleapor. De tillhör samma släkte som Pippi Långstrumps Herr Nilsson. Honorna är sällan färgblinda, men omkring en tredjedel av hanarna har mycket svårt att skilja mellan rött och grönt.

William Hauswirth och hans medarbetare behandlade aporna med genterapi. De sprutade in en ny gen i deras ögon. Genen gör så att näthinnan börjar tillverka ett ljuskänsligt protein (opsin) som de färgblinda aporna saknar.

Efter några månader kunde aporna för första gången reagera på mönster av färgprickar i ett test för färgblindhet. Mer än två år senare är apornas färgseende fortfarande normalt, enligt en rapport i tidskriften Nature.

Resultaten har förvånat många forskare. Den svenske Nobelpristagaren Torsten Wiesel visade i klassiska experiment med katter att den vuxna hjärnan inte kan utnyttja nervsignaler från ett öga som varit övertäckt under en kritisk utvecklingsperiod.

Trots det kan hjärnan hos en vuxen apa alltså hantera information från ögonen av en sort som den aldrig tidigare har stött på.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Har det gjorts någon uppföljning på detta? Fler tester på djur och kanske även på människor? Hur ser läget ut idag?

Lägg till kommentar