Annons

Einstein får rätt än en gång

Samma ankomsttid. Två ljuspartiklar från ett gammautbrott anlände exakt samtidigt trots att de hade olika våglängder.

Bild: 
Nasa/Sonoma State Univ/Aurore Simonnet

Einstein får rätt än en gång

Gammastrålar färdas med samma maxhastighet genom rum och tid, precis som relativitetsteorin förutsäger.

Annons

Genom att studera ett knippe gammastrålar som anlänt till rymdteleskopet Fermi efter en över 7 miljarder ljusår lång resa testade forskarna om ljusets hastighet verkligen är konstant. Alla strålarna kom fram inom ett tidsintervall på nio tiondelar av en sekund, vilket får räknas som samtidigt.

Det kunde ha varit annorlunda, på så vis att de kortaste vågorna kunde ha släpat efter om inte Einsteins teori hade stämt precis. Men för att få ihop Einsteins teorier med kvantfysiken till en enda teori, borde rymden i stället för Einsteins släta form visa sig vara kornig med pyttesmå ojämnheter. Då kunde de kortaste och mest energirika gammavågorna studsa mot rymdkornen på sin resa genom rymden och försenas något till målet. De längre vågorna däremot behöver inte märka ojämnheterna som är mycket mindre än våglängden.

Nu är slutsatsen att rymden nog är precis så slät som Einsteins relativitetsteori beskriver den. Eller så är rymdens korn mindre än de kortaste gammavågorna.

– Det är första gången som vi har kunnat pröva effekten så här noggrant, säger Magnus Axelsson, astronom vid Stockholms universitet, som har medverkat i testet. Vi hoppas få fortsätta för att förstå våra grundmodeller för universum bättre.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

8

Kommentarer

När ska Ni berätta att Einstein´s genialiska ekvation var skriven av någon annan. Han stal bara formeln och levde livet sedan. Einstein hade inte förmågan att skapa något i den klassen, det förstår de som följt hans arbete. Men ingen vågar prata om det, varför?

Något som inte haft ljusets hastighet som högsta möjliga, är ju då Big bang inträffade, då Universum blåstes upp från en liten punkt till ljusårs stort på ingen tid alls.
Är det något sådant knep som ska till för att kunna färdas till andra galaxer?
Det ska ju inte gå att överträffa ljusets hastighet, men om man lyckas med ett knep genom krökt rymd och allt vad det heter, så måste man väl ändå säg att om man färdas från punkt A till punkt B via något knep, att man rest snabbare än ljuset.

Jag reagerar på denna mening "Men för att få ihop Einsteins teorier med kvantfysiken till en enda teori, borde rymden i stället för Einsteins släta form visa sig vara kornig med pyttesmå ojämnheter."
Vad har man tänkt sig att denna "kornighet" skall bestå av?

Så slingkvantgravitationsteorin stämmer inte med observationer?

hej!
jag har en fråga o hoppas att någon har svar.

""gammastrålar som anlänt till rymdteleskopet Fermi efter en över 7 miljarder ljusår lång resa""

betyder inte det att gammastrålar har rest i 7 miljarder ljusår tills den har kommit till oss? 7miljarder ljusår ÄR många många många miljarder VANLIGA år eller hur?

hur kommer det sig när vi vet att universum är bara 13,7 miljarder år?

tack .

Svar:
Ljusår är inte ett mått på tid utan på avstånd, nämligen den sträcka ljus förflyttar sig på ett år.

Att de ljusvågor med högre energi skulle ta längre tid på sig att komma fram, kan kanske bero på
att rumtiden har ett slags brytningsindex för partiklar utan vilo- massa. På så sätt får vågen "partikeln"
en liten längre väg att färdas.

Avståndet till objektet som gammastrålarna utgick från är 7 miljarder ljusår, gammastrålarna har alltså varit på väg i 7 miljarder år.