Annons

Kilimanjaros glaciärer borta år 2033.

Sluttande plan. Isen på Kilimanjaro tinar bort.

Bild: 
PNAS

Kilimanjaros glaciärer borta år 2033

Annons

På mindre än ett sekel har den istäckta ytan på Kilimanjaro i Tanzania minskat till en sjättedel. Om utvecklingen fortsätter som hittills kommer all is på Afrikas högsta berg att vara borta någon gång mellan år 2022 och 2033. Det rapporterar amerikanska forskare som analyserat fotografier och borrkärnor från Kilimanjaros isvidder.

Högre temperatur, torrare luft och färre moln är de viktigaste orsakerna till att isen försvinner, skriver forskarna i tidskriften PNAS.

Borrkärnorna visar att isen är minst 11 700 år gammal. Den har bland annat överlevt en utbredd torka som började för cirka 4 200 år sedan och varade i tre sekler.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

TA bort den här löngnen är du snäll.
Den har redan blivit genomskådad av alla forskare.

Felet som hamnade i IPCC:s rapport avsåg inte Kilimanjaro utan Himalaja. För Kilimanjaro gäller fortfarande att glaciärerna lär försvinna före år 2050. Men i Himalaja hade IPCC:s rapport fel med flera hundra år.