Annons

Återkoppling: Direkt från bårhus till minneslund

Författare: 

Publicerad:

2009-12-16

Det är allt vanligare att döda begravs utan någon ceremoni – inte på de anhörigas önskan utan helt på begäran av den som avled. Den döde kremeras och askan läggs därefter i en minneslund, utan tal eller andra ceremonier.

Inom begravningsbranschen kallas dessa döda för "direktare". Kroppen sveps till exempel på sjukhus, kremeras och begravs direkt utan närvaro av någon av de sörjande. Naturligtvis kan de sörjande hedra den döde i en kollektiv minnesstund, men då utan att kistan med kroppen är närvarande.

Det är nog så plågsamt att mista kära och nära. Begravning med jordfästningsakt är ett uråldrigt och primitivt sätt att sörja de döda.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

jag har fått varit med om att en zooaffär bara säljer sjuka marsvin vi har bara fått sjuka djur det är väldigt smärtsamt dom kommer alltid att finnas i mitt hjärta av hela min själ tills den dagen jag dör.

Jag är medlem i Humanisterna och i Humanistinfo nr110 läste jag om möjligheterna till "direktare". Jag tycker detta verkar humant och lockande. Jag har frågat en begravningsbyrå om detta förfaringsätt innebär att man slipper kostnader för kista men icke sá Nicke. Det ena var ett argument att det behövdes detta energitillskott vid kremeringen. Jag som är tekniker med kraftöverföribg som specialitet tyckte att man genom tillförande av ett billigare bränsle en en dyrt tillverkad låda av spånplattor vore att rekommendera men det gick inte. Är detta med sanningen överensstämmande eller är det för snöd vinnings skull som begravningsbyrån inte kan acceptera detta. Jag hade tänkt att "sjösätta" min aska utanför Vinga
Hälsningar och tack för en fin artikel. Tyvärr kan jag inte läsa FoF längre eftersom mina ögon passerat "bäst före datum"

Lägg till kommentar